reede, 2. november 2018

Täiesti tavaline matemaatika tund

Sebastianil hakkas uuest veerandist matemaatika epohh. Nüüd on siis juba nädal aega arvudemaailmas oldud, mis muuseas meeldib Sebastianile palju rohkem kui humanitaarained. Nädala teemad on olnud harilik murd, tehted harilike murdudega, erinimelised ja ühenimelised murrud, segaarv, segaarvu liigmurruks teisendamine. Ei midagi keerulist Sebastianile, ta võtab kõike lennult. 

Liivi otsustas nädala lõpetada väga huvitava ja kasuliku matemaatikatunniga :) Sellisega, mis Sebastianile kohe väga meeldis ja maitses :) Meil on reedeti selline jama, et tunnid saavad alata alles kell pool viis õhtul ja see ei ole enam kuigi hea aeg lihtsalt tuimalt harjutusi teha (seda muidugi ei ole ka ühelgi teisel nädalapäeval). Selle pärast tegid Sebastian ja Liivi hoopis kaneelirulle. Et kuidas see on seotud matemaatikaga või? Eluliselt muidugi, täiesti eluliselt. 

Kõige pealt pidi Sebastian õppima retsepti lugema ja etteantud retseptist leidma kõikide toiduainete 1/2 osa, sest nad otsustasid teha Nami-Nami retsepti järgi kaneelirulle, kuid pool kogust, sest Arvo ja Sebastian ei jaksaks muidu neid rulle kõiki ära süüa (meie Robin läks kaheks nädalaks Soome tööle). Liivi oli retseptis antud kogused muutnud liigmurdudeks ja Sebastian pidi leidma liigmurrust poole. Edasi pidi ta kõiki asju kaaluma ja mõõtma, segama ja sulatama, sõtkuma ja lõikuma. Jajah, täitsa õigesti lugesid - isegi kättpidi taigna sees pidi käima, mis muuseas ei ole talle kerge ülesanne, sest teda on titest saadik häirinud, kui tema käed on määrdunud. Seda suurem tundub see eneseületus ja õpitud oskus ka ebameeldivates olukordades hakkama saada. Olen viimasel ajal tihti tabanud end mõttelt, et autistid tõesti suudavad õppida oma eripäradega elama, suudavad ennast kohandada olukorrale. Sebastianil on paljud asjad, mis väikesena tundusid täiesti ületamatud, muutunud "sooritamine võimalik" ja ta kuidagi saab hakkama. 

Liivi on väga kannatlik ja rahulik õpetaja ka. Ta tõesti juhendab, aitab, suunab, julgustab, utsitab takka ja kiidab õnnestumiste eest. 


Kogu protsessi juurest ei puudunud ka enda järelt nõude pesemine ja köögi koristamine. Koos Liiviga muidugi.

Igatahes küpsetasid nad kahepeale kokku väga maitsvad kaneelirullid :) Oskad Sa endale veel paremat matemaatika tundi ette kujutada? Sebastian küll ei oska :) Mina ka mitte.... 

Mulle väga meeldib, et Liivi seob õpitavat koguaeg eluliste olukordadega. Kõikide igapäevaste asjadega, nendega, millega laps koguaeg kokku puutub (geograafias, eesti keeles, matemaatikas, inglise keeles, isegi kusntis ja muusikas). Olen ise ka alati seda meelt olnud, et lasta lapsel võimalikult palju oma käega läbi teha ja oma tunnetusega kogeda - see õpetab kõige paremini uusi oskusi. Ja näiteks kuigi tõesti  Sebastiani jaoks on lihapallide vormimine ebameeldiv, siis ta tegelikult saab selle tööga hakkama, sest ta teab, et kui ta vormib lihapallid ära, need küpsevad läbi, siis ta saab neid imemaitsvaid lihapalle süüa. Ja mis puudutab käte määrimist, siis ta on aru saanud, et kohe, kui ebameeldiv osa läbi saab, saab käed ära pesta. 

Selline maitsev reedene koolipäev oli Sebastianil :) 
PS sellel ajal, kui taigen kerkis mängisid nad inglise keeles sõnamängu, niiet - ega mingit laisklemist ei olnud. Minu meelest on nad ikka kohutavalt tublid! 


Teie Ennike


2 kommentaari:

  1. Nii äge matemaatikatund! Kummardus Liivile ja muidugi kiidusõnad Sebastianile.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh :) Oli tõesti vahva tund ja eriti äge on see, et kaneelirullid ju ongi Sebastiani üks väga väheseid magusaid asju, mida ta sööb. Liivi võime Sebastianit aidata ja õpetada on imetlusväärne! Me oleme õnnega koos, et ta on võtnud Sebastiani niimoodi enda kanda :)

      Kustuta