pühapäev, 9. juuni 2024

Rapla maakonna laulu-ja tantsupidu

Ma laulan Cereses ja see meeldib mulle väga, kuigi on ka raskusi olnud. Aasta alguses lahkus päevapealt meie dirigent Marju, jättes koori ripakile. Kooriliikmed otsisid meeleheitlikult uut dirigenti, aga igalt poolt saadi ainult eitavaid vastuseid. Kuni järg jõudis Viiveni. Uskumatul kombel ta oli nõus meid dirigeerima, kui me tõesti kedagi nooremat ja tervemat ei leia. Koheselt algas Põltsamaa Gospel Missa õppimine. Issand, ma olin ahastuses! Need ladinakeelsed laulud olid nii kõrged laulda ja keelt ju ka ei oska. Ma olin ausalt öeldes lõpetamisele ikka väga lähedal. Viivega ka alguses kuidagi ei sujunud, ma ei saanud tema huumorimeelest aru ja mulle tundus, et ta nokib mu kallal. Ilmselt oli see tema viis meile sisse elada, sest täna ma võin öelda, et ta pole pooltki nii hull, kui mulle alguses tundus. Missa laulud saime selgeks ja toimus kontsert Põltsamaal, kus see tuli esitlusele koos Põltsamaa koguduse kooriga, Jõgeva segakooriga ja Põltsamaa pasunakooriga. Oli väga ilus ja võimas kontsert ja kahju, et keegi minu lähedastest sellest osa ei tahtnud saada. Samaaegselt Missaga hakkasime õppima laule maakonna laulupeoks. Minu jaoks oli kõik nagu pudru ja kapsad. Küll natuke harjutamist siit ja natuke harjutamist sealt. Proovid häälepartiid eraldi, siis koos, siis Raplas kõik koos, siis hoopis Missa sinna vahele jne. Ma olin ikka päris suures segaduses ja mõtlesin, et mina nii võimekas ei ole, et kaheks erinevaks kontserdiks valmistuda. Otsustasin, et ei lähe maakonna laulupeole, sest ma ei tahtnud Raplas proovis käia ja laulud tundusid ka rasked (õnneks mitte nii kõrged nagu Missa laulud on). 

Põltsamaa kontsert sai tehtud ja keskendusime ainult maakonna lauludele. Laulud said tuttavamaks ja hakkasid meeldima. Võtsin kõik oma julguse kokku ja käisin ikkagi Raplas ühisproovis ka. Sellest ühisprovist oli väga palju kasu - ma õppisin seal nii palju ja see suure kooriga laulmine oli ikka hoopis teistmoodi, kui meie oma väikese Ceresega. Proovid olid väga rasked, Viive lihvis viimastki nooti ja vahel oli selline tunne, et ah, ma ei viitsi, aga ikka vedasin end proovi ja andsin endast parima. 

Eile toimus kauaoodatud pidu. Väga palju lauljaid ja tantsijaid! Kui peaproov hakkas, siis tundsin end üsna halvasti. Nii palju inimesi ja lärmi tekitas minus paanikat ja ma oleksin tahtnud ära, aga Kaili oli koguaeg olemas ja ma harjusin selle kõigega ära. Proov läks hästi ja ma sain juba siis aru, milline töö see on olnud, et selline pidu teha! Kõik need lavale minekud ja mahatulekud, tantsijate pealetulekud, ära õpitud sammud ja laulud - müts maha kõigi ees, kes seda kõik organiseerisid ja kes laulsid ja tantsisid. 


Hoidsime hinge kinni, et sadama ei hakkaks. Kõik vaatsid koguaeg oma ilmateateid ja ausalt öeldes  - need olid ikka üsna armutud. Ilm oli ka jahedamapoolsem. Kui päike paistis, oli kõik ok, aga kui pilve taha läks, siis ikka oli pigem jahe. Kui peaproov läbi sai, oli meil 30 minutit, et rahvariided selga panna ja rongkäigu alguspunkti jõuda. Meie koor läks rongkäiku Konsumi parklast. Müristas.... Ja taevas oli taamal potisinine. Mõtlesime, et siit me oma vihma saamegi, aga kõndides lauluväljaku poole, taevas selgines ja müristamine lakkas. Laululavale jõudes oli ilm päikeseline ja vihmatu.

Pidu oli vägev! Kõik lauljad, tantsijad, dirigendid, tantsujuhid - kõik olid ülitublid! Ja ma armastan Thea Paluoja, päriselt ka! Milline kirg ja energia, milline pealehakkamine ja positiivsus, sekka temale omast huumorit. Kui proovis oli kolme lauluga ikkagi raskusi, siis kontserdil läks kõik väga hästi. Minegid apse ei tulnud ja ei olnud. Laulsime rõõmsalt ja südamest. Publikut oli palju ja ilmavana hoidis meid hellalt. 


Me laulsime ja tantsisime päikese välja! Päev oli ülipikk ja väsitav. Kui koju jõudsin pool kümme, käisin pesus ja läksin kohe magama. Ma olen tänulik Kailile ja Maiale, kes olid koguaeg olemas ja mul ei tekkinud paanikat selles suures rahvamassis. Minu meelest õnnestus pidu 100%. Me pole küll veel saanud oma dirigent Viivelt tagasisidet, aga Thea ütles pärast lõpulaulu laulmist, et ta armastab meid kõiki :) Nagu meie tedagi! Aitäh Viivele, kes laulud selgeks tegi ja aitäh kõikidele dirigentidele, kes meiega ühisproovis tööd tegid. See töö oli viimast kui sekundit peost väärt. 

Mul on siiralt hea meel, et sain olla üks lauljatest! Et me tegime oma plaanid ikkagi nii, et ma sain laulupeole minna. Et ma olin ikkagi nii tubli ja käisin kohusetundlikult proovides. Et päike paistis! Ma olen tänulik kõikidele kuulajatele ja vaatajatele, ilma teieta poleks ju meil mõtet seda suurt tööd teha. Ma loodan, et neid suuri pidusid tuleb veel ja veel ning me saame laulda ilma ilusaks :) Juunikuus on veel proovid, kuid juulis me puhkame, et siis augustis Märjamaa folgil ja Raplas Vaba Rahva Laulul osaleda. Ees on ootamas veel Cerese 40. sünnipäev ja Missa nii Märjamaal kui Jõgeval. Ma ikka kuskil südames loodan, et mu lähedased kasvõi ühelegi kontserdile jõuavad, et näha, millise ilu me sudame koos luua ja laulda. Täna ma olen väsinud... Tervest sellest nädalast. Aga ma olen rahul tehtud asjade pärast. Hing on saanud kosutust ja keha liigutamist. Mitte vähem oluline pole see, et ma olen saanud kõigega hakkama, mida olen sellesse nädalasse plaaninud. Luban endale täna lihtsalt olla, et uuele nädalale reipalt vastu minna. 



Teie Ennike


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar