pühapäev, 3. jaanuar 2016

PiparkoogiMaania

Käisime täna Tallinnas näitusel, piparkooginaäitusel. Mulle jäi see üritus silma umbes nädal tagasi ja vahelduseks metsas müttamisele sonisin end näitusele. Näitus toimub traditsiooniliselt Tallinnas Disaini- ja Arhitektuurigaleriis Pärnu mnt 6 ja näituse on saanud võimalikuks tänu sajale tublile kunstnikule, kes on suutnud ja osanud taignast(!!!) teha kunsti. Lisaks Eesti piparkoogimeistritele on osalejaid ka Soomest ja Ungarist. Tööde tegemiseks kulus üle 300kg tainast. Näitus "Püha Piparkook" on kummardus sajandeid vanale piparkoogikunstile, millega PiparkoogiMaania tähistab oma 10-ndat sünnipäeva. Piparkook on püha küpsetis keskajast, mille valmistamine ja kaunistamine oli suur kunst. Idamaadest toodud vürtsidest, meest ja parimast jahust tehtud hinnalised maiustused olid nii väärtuslikud, et neid kaunistati isegi puhta kullaga. 

Pidulikul sünnipäevanäitusel saab näha piparkoogist püha puud, hiiglaslikke inglitiibu, ikoone, reliikviaid, püha lehma, Ruhnu puukirikut ja palju muud.

 

Ma olen täiesti võlutud. Just selle pärast, et antud kunsti algaine on taigen. On uskumatu, mida inimene suudab luua - anna talle vaid mingi pläust kätte. Meil on 1,5 kilogrammi piparkoogitaigent alles - ei teagi, mis sellega nüüd peale hakata :D Võibolla proovime midagi meisterdada - mine meid hulle tea. Selline tunne tuli peale küll, sest miks teha traditsioonilisi piparkoogivorme, kui saab teha midagi hoopis isemoodi? 

Minge kindlasti näitust vaatama, see on veel 9. jaanuarini avatud. Sealsamas toimuvad ka töötoad, mis kindlasti lastele huvi pakuvad, kui nad pole just mingid isevärki sellid. Täna toimus seal piparkoogielukate töötuba, aga minu laps vedu ei võtnud, ei haakunud kohe üldse. Isegi see ei mõjunud, kui ütlesin, et saad tööõpetusse hinde - ei midagi :) Robin ei viitsinud ennast üldse kaasa vedada, rääkimata siis veel mingisugusest töötoast. 

Mul on hea meel, et me käisime, sest see on nii eriline kunst, et seda iga päev ei näe. Sebastianile meeldis ka väga, tema lemmik oli "Püha lehm" ja "Kaarli kirik". Minu lemmik oli "Ruhnu puukirik" ja "Kalaparv". Rahvast oli ainult liiga palju nii väikese ruumi jaoks. 

Mõnusat kunstielamust teile, kes te plaanite minna piparkooke vaatama!




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar