laupäev, 4. mai 2013

Uued oskused

Selles pole midagi imelikku, kui lapsed omandavad iga päev aina uusi oskusi. Iga päevaga muuutuvad tublimaks, osavamaks, julgemaks, ilusamaks ja paremaks:) Sellest ei peaks üldse kirjutamagi. Aga on mõned oskused, mida ei saa ise õpetada - need tulevad kuskilt mujalt, kellegi teise õpetuse kaudu ja neid võib jagada küll, sest see on siiras rõõm ja puhas tänuavaldus õpetajatele.

Alustuseks kirjutan Robinist. Robinil on väga raske kooliaasta olnud. Ta on nii palju puudunud, et imestan, kuidas tal ikka veel nii head hinded on. Tehnoloogia tunnis toimub esemete järjepidev meisterdamine ehk siis nädalast nädalasse ja aeganõudvad tööd. Vaatamata suurele puudumiste arvule (eelmisel veerandil 101 akadeemilist tundi ja sel veerandil juba 41) on Robin valmis saanud kaks väga vahvat tööd: veski ja auto.


Tõsine nikerdamine ja liimimine. Minu arvates on sellised oskused väga vajalikud. Neid esemeid valmistades ei õpi Sa lihtsalt eset tegema, vaid õpid kannatlikkust, järjepidevust, pisidetailidele tähelepanu pööramist viimistlemisoskus areneb. Need on kõik sellised oskused, mida Sul on täiskasvanuna vaja. Eriti, kui Sa oled mees.

Ja Sebastian õppis lõpuks ometigi kiikuma! Te ei kujuta ette, milline rõõm see on. Mamma Muu multikast see lehm õpetas meie lapsele kiikumise selgeks. 
Sebastian on väikesest lapsest saadik armastanud VÄGA kiikuda. Rõhk on sõnal "väga", sest see ületas kannatuse piiri. Ta võis tundide kaupa kiikuda, kui oleks olnud kiigutaja. Kui ma veel ei teadnud, et tal on pervassiivne arenguhäire, siis ma olin vahest pisarsilmil juba, sest nii kopp oli ees, kuid aja möödudes ja targemaks saades, sain teada, et ta ei saa sinna midagi parata - ülemäärane soov kiikuda on tema isevärklusega seotud. 


Ja nüüd ta kiigub. Lõpuks ometigi ise! Nii väikene asi ja nii suur rõõm. Seda rõõmu oskab ette kujutada ainult see inimene, kes on pidanud lõputult oma last kiigutama. Ja oi, kuidas me olime talle aastast aaastasse õpetanud, kuidas kiikumine käib ning ta üldse aru ei saanud. Ja siis tuli mingi lehm multikast ja õpetas lapsele asja selgeks. Isegi tänada ei saa õpetajat :)

Väikesed suured asjad, mis teevad elust elu.  

2 kommentaari:

  1. :D Pean vist ka selle Muu appi võtma:)

    VastaKustuta
  2. Võta muidugi! See lehm teeb asja puust ette ja värvib punaseks ja no kui juba üks lehm õpib kiikuma, asi see siis ühel lapsel ära õppida pole :)

    VastaKustuta