laupäev, 4. jaanuar 2014

Uuel aastal uue hooga

Ma pole kunagi sellist kogemust kogenud. Tegelikult meist keegi pole.
Meie Sass jäi vana-aasta viimasel päeval haigeks. Pole midagi imestada, eksole, sest vana aasta võttis tõesti viimast meie perest. Nii oligi juhtunud, et peale haigete laste ja haige naise, oli peres haige kass, kes tegi kõiki väga murelikuks. Kohalik loomaarst meid aidata ei saanud. Ütles, et tal jääb teadmisi ja aparatuuri väheks. 

Mis siis juhtus? Sass ei saanud kasutada oma tagumisi jalgu. Kuna ta on "kaapekakk" ja sünnist saadik natuke kangejalgne, siis kartsime halvimat - pärilik liigestejäikus. Ta ei söönud ega joonud, ei tahtnud kõndida, magas koguaeg, katsuda ennast ei lubanud, ei suutnud hüpata isegi mitte toolile, ei ahistanud musta kassi. Üldiselt - kohutavas seisus kass.

Teel Tallinnasse murdis ta ennast kaks korda transpordipuurist välja ja karjus terve tee. Õnneks arsti juures käitus väga teadliku patsiendina. Lasi ennast kraadida (temperatuur oli 37), kaaluda (kaal oli ainult 6,2 kg - ma tõesti arvasin, et ta raskem), kuid katsumisega olid halvad lood. Nii kui arst seljapiirkonda jõudis, nii Sass susisema hakkas. Muidugi oli esimene küsimus, kas on olnud traumat? Laps löönud? Kukkunud kõrgelt? Välistasime kõik sellised asjad, sest meie Sass on ju meie sõber :) Sassile pandi kanüül, võeti vereproov, tehti röntgen. Analüüside põhjal selgus, et tal on tugev vedelikupuudus ja tilk pandi kohe jooksma. Lisaks selgus, et Sassil on maksa ja kõhunäärme põletik. Me ei suuda välja mõelda, kuidas tal sai midagi sellist juhtuda, sest ta sööb koguaeg üht ja sedasama sööki. Tema elu ainus muutus viimase kahe nädala jooksul on see, et ta sai ussirohtu. Kas tõesti sellest?


Nüüd on olukord selline, et peame teda süstima kaks korda päevas - valuvaigisti ja antibiootikum. Lisaks peame päevas 250ml NaCl tilgutama. Saime vajalikud õpetused ja tundub, et hetkel kõik toimib. Sass laseb väga kenasti enda kallal tohkendada. Küllap ta enesetunne on nii vilets, et ta lihtsalt ei jaksagi vastupanu osutada. 250 ml tilgub umbes 3 tundi ja terve selle aja ta lihtsalt magab. 

Sassike "haigevoodis" tilka saamas

Võrreldes eilsega kõndis Sass täna natuke rohkem ja sõi üsna hea isuga Royal Canini dieetkrõbinaid, mis pidavat sellistele maksahaigetele kiisudele head olema. Arst andis lootust, et kuna tegu nii noore loomaga, siis küllap saab kenasti terveks. Esmaspäeval peab kordusvereanalüüsi tegema. Küsimuseks jääb aga ikkagi, kuidas selline asi sai juhtuda? Mis selle põhjustas? 

Suurimad tänud Loomade Kiirabi Kliinikumil abi eest. Hoidke siis pöidlaid, et Sass kenasti paraneks, sest tegu on siiski ühe suurima sõbraga meie elus :)

1 kommentaar:

  1. Minu hoiukass Masha jäi maksahaigeks pärast vaktsineerimist. Olevat olnud mingi hormoon ja mida kõik loomad ei kannata. Terviseid Sassile!

    VastaKustuta