pühapäev, 25. detsember 2011

Natuke jõulu

Jõulud on ilus aeg, kui need ilusaks teha. Viimasel aastatel on jõulud muutunud kommertsürituseks. Ka paavst Benedictus XVI kutsus jõulupöördumises nägema kaugemale pühade välisest särast ja kaubanduslikkusest ning leidma hoopis lihtsust. Ma ei ole usklik, kaugel sellest. Ma olen seda meelt, et Jumala olemasolu ei ole võimalik tõestada, kuid täpselt samamoodi ei ole võimalik tõestada ka seda, et teda ei ole olemas. Kuid see kõik ei ole üldse oluline, mida ma usun. Minul on jõuluga oma tunne, selline vaikne ja ilus. Mulle meeldib, kui ei ole riidu ja üle kõige meeldib mulle olla koos nende inimestega, kellest ma hoolin ja kes minust hoolivad. Mulle meeldib "jõululõhn" ja tegevused, mis toovad meelde, kui hea on olla koos. Mulle meeldib näha hommikul poiste nägusid, kui nad kuuse all kingitusi näevad ja mul on hea meel, et nende kingisoovid ei ole väga suured ja kallid. Mulle meeldivad piparkoogid, glögi, jõuluõhtune surnuaed.

Minu kaunistatud piparkoogid

Mulle meeldib, et kõiki asju tehakse koos. Keegi küpsetab piparkooke, keegi kaunistab. Keegi paneb munad keema, keegi teeb keedetud munadest täidetud munad. Keegi koristab vannitoa, keegi võtab riiulitelt tolmu, keegi triigib pesud. Osad käivad kuuske toomas, osad ehivad. Tegevused on jaotunud ja kõigil on midagi teha selleks, et meil oleks ilusad jõulud. Minu mälestustes lapsepõlvekodust on meeles rabelev ema, kes jõuluõhtul väsinud ilmel tugitoolis istub. Rohelises tugitoolis soojamüüri ääres. Meie püüame oma poistele juba varakult sisendada teadmist ja tundmist, et kui me tahame, et meil on koos hea, siis me peame selleks ka koos vaeva nägema.

 Pilt on udune, kuid tahtsin mõtet jagada ehk ühine pasteeditegu

Robini valmistatud täidetud munad

Valmib tõeliselt maitsev siga

Meie oleme nüüd teist aastat järjest jõulud veetnud oma kodus. Põhjuseks on Sebastian. Me üritasime neli aastat olla jõulude ajal ema juures, kuid see nägi välja jõuluõhtu valguses lapsepiinamine. Isegi parima tahtmise juures ei olnud meil kellelgi hea olla, kuna Sebastianil oli väga suuri raskusi enesevalitsemisega. Nii otsustasimegi eelmisel aastal, et me teeme ise enda jõulud ja sellel aastal ei olnud enam mingeid otsuseid vaja. Vaikimisi teadsime kõik, et oleme oma kodus ja teeme oma jõulud. Vaiksed, ilusad, maitsvad ja rahulikud.

 Robini kaetud laud

Käisime all korteris Lea juures ka, aga Sebastian pidas seal vastu umbes 15 minutit, siis tulin mina temaga koju tagasi ja suuremad mehed tulid lauamängu lõppedes. Olen arvamusel, et üritada ikka tasub, aga piinata ei ole vaja. Kui ikka üldse ei sobi, siis tuleb koju minna. Läbi pisarate ei ole mõtet väikese inimese jõulurahu ära rikkuda.
Täna hommikul algas iga-aastane Jõulutunnel. Sel aastal vaegnägijate abistamiseks. Mina tegin enda annetuse ära ja mul on hea meel, et sel aastal kogutakse raha väga õigesse kohta. Kella üheks oli annetatud summa juba 46000 eurot. Ma nii loodan, et summa tuleb suur ja nad saavad Tondil asuva maja korrastada ja lisavõimalusi tekitada. Minu arvates pööratakse meie riigis häbemault vähe tähelepanu eriliste abistamiseks ja rehabiliteerimiseks. Igaüks peab ainult ise vaatama, kuidas ja kust saaks. Ma tean, mida see tähendab ja mainin ka siin - kui keegi teab kedagi, kelle on soe süda ja kannatlik meel, siis meie Sebastianile oleks vaja tugiisikut. Võibolla selle pärast, et ma tean, mida tähendab olla üksi erilises maailmas, panen teile südamele - aitame üheskoos vaegnägijaid! Nendele on see projekt väga oluline. On ju ikkagi jõuluaeg:)


Meie jõulud tulid ja olid sellised. Me ise oleme rahul ja õnnelikud. Kõige põhilisem ehk koosolemine on ju täitunud, kingid ja maitsvad söögid olid kõik peale kauba:D Poisid jäid enda kingitustega väga rahule. Sebastian pani 6 tundi kokku oma tohutut kopp-ekskavaatorit, mis on mõeldud 10-16aastastele ja nii uskumatu, kui see ka pole - ta sai sellega täitsa ise hakkama. Robin käib pidevalt kõrva sosistamas, et aitäh, aitäh, aitäh. Ja rohkemat polegi ju vaja Või on? Mis võiks veel toredam olla, kui üdini rahulolevad lapsed ja nende vanemad:)



Me soovime teile kõigile, kellele me ei osanud kaartigi saata:

KAUNEID JÕULE TEILE KÕIGILE!



2 kommentaari:

  1. Piparkoogid on teil eriti armsad! Mina küpsetasin enda omasid vist 4 tundi kokku, kaunistama enam ei jõudnud. Jõulud olid toredad ja veelgi toredam on, et need nüüd lõpuks läbi :) Selline rammestus peal, et mitte midagi teha ei viitsi. Mõnusaid viimseid päevi sel aastal! ;)

    VastaKustuta
  2. Meil see aasta lõpp kisub järjest veidramaks. Enamuse ajast on vool ära. Me oleme juba suurest passimisest isegi varjuteatrit teinud:D

    VastaKustuta