pühapäev, 5. aprill 2015

Ülestõusmispühad

Meie peres tekkis täna diskussioon ülestõusmispühadega seoses. Tuli välja, et me tegelikult ei teagi nende pühade päris olemust ja tähendust. Ei jäänudki muud üle, kui pidime internetiavarustes natuke surfama ja tarkus tuligi tasapisi.

Ülestõusmispühad on kristlaste jaoks kõige olulisemad kirikuaastas, siiski on see osa tervikust, mille see püha väiksematega moo-dustab. Need on ühtlasi ka kõige kurvemad kui ka rõõmsaimad pühad. Jeesuse sünd, ristisurm ja ülestõusmine kuuluvad kokku. Suur reede - Kristuse ristisurma päev - jääb leinalise meeleoluga kombestiku osas varju. Suur Reede on kristlastele kõige sügavam leinapäev, sel päeval viidi kohtuotsus täide - Jeesus löödi risti ning ta suri. Suure Reede liturgiline värv on must. Kirikukellad ei helise, tööd sel päeval ei tehta, kirikus ei toimu laulatusi ega muid pidulikke talitusi. Vaikne laupäev on vaikne ootuse päev. Ka sel päeval ei tohtinud tööd teha ega ka reisida, sest see oli hingamispäev. Öeldakse, et Vaiksel laupäeval ei kasva isegi rohi. Rahvakalendri järgi tehti sel päeval suurem osa pühade ettevalmistustest. Vaiksele laupäevale järgneb kristlaste suurim rõõmupüha aastas - 1. ja 2. ülestõusmispüha. Selle päeva sõnum on : Kristus on üles tõusnud! Ta on tõesti üles tõusnud! Sõnades "Haud on tühi!" peitub kogu kristliku usu tuum. Kristus on surmast üles tõusnud. Kristlased usuvad, et see üks surm, Jumala poja surm ja ka surmast üles tõusmine on lunastanud kogu inimkonna. See tõi ka lootuse, et ka meie võime igavesti elada. Ülestõusmispühade hommikul koksiti eelnevatel päevadel värvitud kanamune - seda nii, et mõeldi enne üks salajane mõte ja kelle oma terveks jäi, selle mõte pidi täide minema. Ülestõusmispühadega sai paastuaeg läbi ja võis jälle liha võtta (link algsele allikale).

Meie pühad möödusid rahulikult. Meisterdasime Seebuga jänku, et kunstisse hinnet saada ja samas looduslikku materjali ära kasutada, mis praegu on oma kõige suuremas ilus looduses saadaval.


Poisid värvisid mune. Sebastianil olid käed täiesti mustad ja ta ei protesteerinudki väga selle pärast. Hakkab vist aru saama, et mustuse saab kätelt hiljem eemaldada (kui saab :)). Igatahes said meie munad värvitud, kuid nagu tänasest tarkusetunnist selgus, siis päevase hilinemisega. Õige munadevärvimise aeg on siiski Vaikne laupäev. Selle jätame nüüd endale meelde. 

Robin ei tahtnud sugugi käsi määrida :)
Sebastiani käed aga olid väga mustad:)
Tagasihoidlikud munad

Tõime Seebuga pajuoksad koju ja kaunistasime need mängumunadega. 


Robin ja Arvo küpsetasid kõrvitsamuffineid glasuuriga. Olid väga maitsvad ja lähevad kindlasti kordamisele. 


Soomlastel on 2.ülestõusmispüha ka punane püha ehk vaba päev. Eestlasel algab homme tavaline töö-ja koolinädal. Ma loodan, et poistele jäi miskit kahe kõrva vahele ka seoses ülestõusmispühade tähendusega. Isegi siis, kui nad pole kristlased. Vastasel juhul jääb antud pühade tähistamine täiesti arusaamatuks. 

Rõõmsat ja värvikirevat ülestõusmispüha kõigile!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar